Gondolataim, Tolsztojról
Gondolataim, a teremtésről, az evolucioról, Versben mondom el. Szent Margit balladája.


Mutasd a könyvtárad megmondom ki vagy
MENÜ

                            Fűszernövények

 

Szeretném bemutatni, a teljesség igénye nélkül,

a hazánkban használt fűszernövényeket. 

Honnan származnak, hogyan használjuk őket,

és gyógyhatásuk van e, s milyen.

ÁNIZS

A földközitenger mellékéről származó növény.

Ezt az illatos növényt, már az ókorban is használták az egyiptomiak.

A termése a köménymagra emlékeztet, de erősebb illatú. Illóolajat, zsírosolajat, fehérjét, cukrot tartalmaz. Főleg izesítésre, teának használják.

Gyógyszerként: étvágy javító, vértisztító, köhögéscsillapító hatása van. Gyógyszerekhez ízjavítóként is alkalmazzák.

BABÉRLEVÉL

A földközitenger környékén, és kis ázsiában honos, örökzöld fa, vagy cserje.

Régen a dicsőség, a hírnév, a győzelem jelképe volt.

Babér koszorúval ajándékozták meg a hősöket, művészeket, uralkodókat.

Főként illóolajat, csersavat és keserűanyagot tartalmazó, jellegzetes illatú lándzsa alakú levelét használjuk fűszerként.

BAZSALIKOM

Ez az egyik leg illatossabb fűszernövényünk.

Indiában őshonos, onnan származott át a közelkeletre. Nyugateurópába csak a XVI-ik században jutott el. Nemcsak a trópusokon, hanem a hűvösebb éghajlaton is megterem.

Bódító, enyhén borsos illata van, citrommal, és fokhagymával adja ki legjobban az ízét.

CAYENNE BORS

Népi elnevezése, amerikai paprika, de hívják ördögborsnak is. A közép és dél amerikából származó, téglavörös színű, rendikvül csípős, apró paprikát, általában őrőlve használják.

CITROMFŰ

Közelkeletről származó növény, már a rómaiak, és a görögök is használták füszerként.

Illóolajat, cseranyagot, gyantát, szaporint tartalmaz. Frissen, vagy szárítva használjuk a leveleit. A népi gyógyászatban: rovarcsípés, álmatlanság, asztma, láz, alergiák, fekélyek kezelésére használták.

FAHÉJ

Az ázsiában, Sri-lankán, kínában őshonos illatos fűszer, egyike a legrégibb fűszereinknek.

Hazánkban a XV-ik század óta ismert. Az illatos, édeskés, kissé fanyar ízű fűszer, a babérfélék családjába tartozó fa illatos kérge. Illóolajat, csersavat, gyantát, cukrot, keményítőt tartalmaz. Vágott darabokban, vagy őrőlve árusítják.

FOKHAGYMA

Elő, és dél ázsiában őshonos növény.

Az egyiptomiak szent növényként tisztelték. Hazánkban a XV-ik században kezdődött a termesztése. Erősen aromás, már, már kellemetlen szagú, íze kissé csípős. Illóolajt, C-vitamint, fehérjét, szénhidrátot tartalmaz. A gyógyászatban: vérnyomáscsökkentésre, ér tisztításra használják.

GYÖMBÉR

Kínában, már időszámításunk előtt több száz évvel használták.

Eredetileg ázsiában honos évelő növény. A nádra hasonlít, a dús lombú ágak elérhetik a 2- métert is. A virágzat elhervadása után takarítják be. A hatóanyag a gyökérben van.

A nagy utazó, Marco Polo is említést tesz róla. A középkorban jelentős szerepe volt a fűszerkereskedelemben. Ma már, dél ázsiában, nyugat indiában, dél amerikában, és nyugat Afrika trópusain is termesztik. Illatos, csípős, kesernyés ízű növény. Darabolva, vagy őrőlve kerül forgalomba. Intenziv aromája miatt ovatossan kell adagolni. Élettani hatásai: kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést segítő.

KAKUKFŰ

Már az ókori egyiptomiak, és görögök gyógyszerként, és fűszerként is használták.

A rómaiak a sajtokat, a borokat izesítették vele. Ma az egész világon elterjedt fűszer.

Annyira, hogy a francia konyha nélkülönözhetetlen fűszere.

Kellemes, kámforos illatú, erős aromájú, ezért csak kis adagban élvezhető, különben erős illatával megváltoztatja az étel ízét.

KAPOR

Őshazája a földközi tenger, és vidéke,

Valószinüleg, a római légionáriusok hozták be Pannóniába, és európába. A Magyar konyha kedvelt fűszere. A növény föld feletti része, akár friss, akár szárított állapotban, felhasználható. Kellemes illata, aromás íze, forró zsírban érvényesül a legjobban.

KAPRI

Elő indiából, és a kaukázusból származik. Dél európában és a földközitenger partvidékén is honos tüskés cserje. Görögországban már az ókorban használták fűszerként.

A még ki nem nyílt, fonnyasztott zöld virágbimbó a kapri bogyónak nevezett fűszer.

Ecetben, sóban, olajban tartósítják. Kellemesen kesernyés és csípős, fanyar íze van.

Gyógyhatása: Étvágygerjesztő, vérnyomáscsökkentő, erősíti, az általános erőt.

KORIANDER

Már, az ősidők óta használt fűszer. Származási helye, a földközi tenger, és vidéke.

Magja, illóolajat, cukrot, fehérjét tartalmaz, és  C-vitamint is. Levele összetéveszthető a petrezselyemmel, de íze egészen más aromájú. A közelkelet fűszere, de már nállunk is termesztik.

KÖMÉNY

Az egész földön elterjedt, igen kedvelt fűszer.

Európában a XIII-ik szászadban honosodott meg.

Erősen fűszeres ízű mag, ható anyaga az illó olajában lévő karvon. Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel együt, nem ajánlatos használni.

Gyógyhatása: étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt, teaként is használják.

MAJORÁNNA

Eredeti hazája a földközitenger környéke, de az egész világon elterjedt, köszönhető, kiválló aromájának. Hazánkban is az elterjedt fűszerek közé tartozik. A növény szárított, morzsolt levele, és virágzata adja a fűszert. Különleges ízt, zamatot ad az ételnek.

A gyógyászatban: gyógyteának, étvágygerjesztőnek, nyugtatónak, szélhajtónak használják.

MUSTÁR

A mustárt, már a sumérok is használták, a fehér mustár magvait használták fűszerül.

A római birodalom uralkodása alatt kerül be európába, így hazánkba is. A növény magvai, világosbarna, vagy sárga szinűek, enyhén csípős izűek. Sültekhez használták leginkább.

A népi gyógyászatban: érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere zavarok, epe, máj, emésztési problémák kezelésére használták.

OREGANÓ (  szurokfű )

Ez a növény a mediterrán országok kedvelt fűszere. A majoránna erőteljesebb ízű változata, de hasonlít a kakuk fűre is. Virágzó hajtásai adják a fűszert, vágva, vagy szárítva kerül forgalomba. A növény illóolajat, cseranyagot, keserűanyagot, és gyulladás csökkentő anyagot tartalmaz. A népi gyógyaszátban: teája, étvágygerjesztő, idegnyugtató, köhögés csillapító hatású.

FEKETE BORS

E nővény, elő indiában, Szingapur, és malabár vidékén honos, de termesztik ázsiában, és amerikában is. Az ókori népek kedvelt fűszere volt, hazánkban a középkorban terjedt el, a királyi és fő úri konyhákban. Egyes források szerint már a honfoglaló magyarok is ismerték.

Mára az egész világon elterjedt, a legismertebb, legtöbször használt fűszer.

A cserje bogyója, az éretlenül szedett szárított termés adja, az értékes fűszert.

Illóolajat, piperint, pirolint, karicint tartalmaz. A bors izesítő, és étvágygerjesztő hatású, de izgató hatása is van, mely árthat az emésztő szerveknek. Szemes, és őrőlt formában kerűl forgalomba.

ROZMARING

A földközi tenger vidékén, és dél európában már az ó korban is ismerték, és kedvelt fűszernövény volt. A magyarok, az itt élő népektől vették át, a honfoglaláskor.

A kámforra emlékeztető illatú, keserű aromás fűszer. Morzsolt állapotban kerül forgalomba.

SNIDLING

A snidling, más néven metélő hagyma, szintén a földközi tenger vidékéről származik.

E kedvelt fűszer, a tavasz első zöldülő hírnöke. Erősen fűszeres,hagymához hasonló izű, C- vitamin tartalma igen magas. A friss metélőhagyma gyorsan el fonnyad,és kellemetlenül keserű lesz. A szárított, viszont hosszú ideig fogyasztható.

SZEGFŰSZEG

Ez a fűszernövény, már az ókori kínában is ismert volt. Európában, szintén a középkorban terjedt el. Manapság, főleg a trópusi afrikában, zanzibárban, és madagaszkáron termelik, ahol 15-20 méteres fákról, a még ki nem nyílt pirosló, zsenge virágbimbót szedik.

Pálma levélbe csavarva szárítják, így lesz barna szinű. Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízű. Illóolaját a likőripar, a kozmetikai ipar használja. Fahéjjal kombinálva, különleges ízt ad az italoknak.

TÁRKONY

Fűszeres illatú, kesernyésen csípős ízű, értékes konyanövény. Már az egyiptomiak, a görögök, és a rómaiak is termesztették. Európában a XVI-ik században trjedt el. Hazánkban is ekkor vált ismerté, és kedvelté. Manapság ismét kezd divatba jönni. A tárkonyból készül a legfinomabb növényi ecet.

TORMA

Délkeleteurópa, és délnyugat Ázsia tájairól származik. Hazánkban nem őshonos, de mindenhol termesztik. A reszelt tormából felszabaduló csípős aroma tisztítja a lég utakat, enyhíti a köhögést. Alkoholba áztatott, reszelt torma kipréselt levét, fejfájásra borogatásként lehet használni, mert vérbőséget okoz.

TURBOLYA

A kerti turbolya őshazája a közelkelet, és Európa déli része. Európában,és hazánkban a rómaiak honosították meg. Közeli rokona a petrezselyemnek, az ánizséra emlékeztető finom aromája van.

ZELLER

Rendkívül közismert, a világ minden részén előforduló fűszernövény.

Levele friss, és szárított formában  adja a fűszert, a gumója nyersen, levesekben, száritva ételízesitőkben szerepel. Apiol, illóolajat tartalmaz.

ZSÁLYA

A földközitenger vidékéről származik, jellegzetes illatú, kesernyés aromájú növény.

Már a középkorban is kedvelt volt, exportálták is, teára cserélték keleten.

SZEGFŰBORS

A szegfűbors, a mirtuszfélék nemzetségébe tartozó fa termése. (Pimenta ) Kolombusz, mikor borsot keresett, a kanári szigeteken akkor fedezte fel, de össze tévesztette a borsal. Előszőr 1601-ben hozták európába, és "pimientá" - nak nevezték.

PAPRIKA

A paprika eredete bizonytalan, nincs egyértelmű álláspont. A legvalószinűbb őshazája Brazilia lehet. Magyar népi neve, kerti bors, Magyar bors, pogány paprika, Török bors, veres bors. Európába Amerika felfedezése után kerűlt be. Először spanyolországban tünt fel, európában mint bőrbetegségek orvoslására szánt fűszert említik. Magyarországra dísznövényként jött be. Ahogy a paprika eredete vitatott, úgy a magyarországi megjelenése sem ismert. Először belső ázsiából vannak adatok, a paprika használatáról.

REBARBARA

Közép ázsiából származik, vaskos gyökértörzsű, a keserűfűkhöz tartozó évelő növény.

Mint gyógynövényt, emésztőszervi betegségeknél használják. 

SZERECSENDIÓ

Őshazája a Maluku szigetek, mára azonban minden trópusi vidéken megtalálható.E növény magassága elérheti, a 15-18 métert is! A szerecsendió, nem dió fán terem, és nem is dió, hanem mag. 8-10 centiméter hosszú sárga, húsos termésben helyezkedik el.

A szerecsendió virág sem virág, hanem a termés húsától megszabadított magköpeny. Európában, a XVI-ik századtól kedvelt fűszer.

LEVENDULA

Felhasználása az ősi időkre nyúlik vissza. Lukács, evangéliumában írja, Mária levendulával kente be Jézus lábát. Használták az egyiptomiak balzsamozásra, a rómaiak a fürdővizet illatosították vele. Viktória királynő fejfájását gyógyitotta vele. A levendula ehető gyógynövény, stimuláló, és nyugtató is egyben. A levendulának 300 szinváltozata létezik.

Szárazságtűrő, jól megél a homokos, szikes talajon is.

LESTYÁN

Európában, és észak amerikában terjedt el legjobban. A lestyánt, már az ősidők óta termesztik. Fűszernövényként, európában a VII- század óta van írásos emlék róla.

Az ernyős virágzatúak családjába tartozik, egy tő 6-8 évig él. A szára a 2 métert is eléri. Illata a Maggi fűszerkeverékből jól ismert.

KURKUMA

Dél ázsiában honos, fűszer, és gyógy növény. A gyömbérhez hasonló. Indiában évezredek óta használják szinező anyagként.

VANÍLIA

A kosborfélék ( orchidaceae ) családjába tartozó fűszer növény. Több fajtája alkalmas fűszerül, de elsősorban a vanília planifolia fajt termesztik. E más növényekre felkúszó növény, eredeti hazája Mexikó, ahol már Amerika felfedezése előtt is használták a csokoládé ízesítésére. Félérett állapotban szüretelik, amikor még zöldes, vagy sárgulni kezd.A fűszer, 10-20 centiméter hosszú, 3-10 miliméter vastag toktermés.

 

 

 

 

 

Szavazás

hogy tetszik, az oldal?
tetszik
nem tetszik
Asztali nézet